tisdag 14 april 2009

Meningen med livet

Sitter på en filosofilektion och Carl, min lärare har börjat på ett nytt ämne. Det är faktiskt intressant, bara det att min klass är ganska efterbliven. De kan inte tänka på ett filosofiskt stadie, det blir för mycket för de stackars människorna.

Men vi har iaf börjat prata om meningen med livet. Existensfilosofi so to speak.

Han frågade hur man vet att man lever, att man existerar. Hur vet jag att allt jag ser egentligen inte bara är en hallucination? Hur vet jag att allt inte bara är en dröm?

Vissa sa att man vet att saker finns för att alla andra ser det man tittar på. Om jag står och pratar med min lärare och någon annan kommer fram och joinar vår diskussion så vet jag att han finns för det är någon annan som ser honom.
Men då är ju frågan, hur vet jag att alla andra finns? Hur vet jag att jag inte bara fantiserar ihop 20 personer som sitter i ett klassrum?

Cogito Ergo Sum

Jag tänker, därför finns jag (Descartes)

Alltså vad han menar är att vi vet att vi tänker, det är inte bara en instinkt, jag kan tänka på precis vad jag vill. Det finns ett jag inblandat, så vi vet att jag vet att jag tänker. Och där har vi ett bevis för att vi finns.

Jag tycker att filosofi är ett väldigt flummigt ämne, men jag gillar det iaf. Det är så man börjar tänka på hur det egentligen är och så.

Men nu ska jag fan hem till min älskling :D

Puss<3

Inga kommentarer: